12. července 2017

PLAVEME: Plavecké pomůcky pro děti

S příchodem léta a času dovolených se často setkávám s dotazy, co dětem pořídit do bazénu/moře.

Klasice už dávno odzvonilo a když se nad tím trochu zamyslíme, tak nám přijde logické, že v kruhu či rukávcích nebyl kontakt s vodou přirozený a pohyb byl dost omezený. Bylo to spíš na vodní hrátky než plavání a hlavně sami určitě víme, jak snadno se nám to propíchlo - tudíž i bezpečnost je ta tam.

V dnešní době víc a víc oblíbenějších kurzů plavání se doporučují pěnové pásky a nadlehčovací kroužky na ruce, které jsou pro pobyt i pohyb ve vodě přirozenější.




VÝHODY PLAVECKÉHO PÁSU

  • Přirozený kontakt s vodou
  • Volný pohyb bez omezení
  • Větší bezpečnost
  • Nadnášení co nejblíže těžišti dítěte
  • Netlačí tělo do svislé polohy tak, jako nafukovací kruh 
  • Dítě je nuceno držet rovnováhu a kopat nohama - nemůže být ve vodě pasivní

Plavecký pás má 3 různé velikosti, vždy se doporučuje pořídit větší velikost, aby se dal dostatečně utáhnout či povolit.

    • Plavecký pás pro děti 850 - do 3 let
    • Plavecký pás pro děti 1000 - od 3 do 6 let
    • Plavecký pás pro děti 1300 - od 6 let

Je sestaven s několika dílků, které se dají postupně dle schopnosti dítěte odebírat do doby, než bude plavat úplně samo ale nesmíme zapomínat také na důvěru mezi rodičem a dítětem. Je lepší pokud si dítě uvědomuje, kdy pásek má a kdy ne, než aby se "klamalo" odebíráním dílků.

Správná poloha plaveckého pásku je kolem břicha (přes pupík).




K plaveckému pásu jsou doporučovány také nadlehčovací pěnové kroužky, jejichž výhodou je to, že vyrovnávají těžiště, nedají propíchnout a že jsou super pomůckou pro nejmenší ale také zpestřením pro starší například - podoba volantu nebo lze využít jako menší plaveckou destičku či podvodní sedátko.

Nadlehčovací kroužky doporučuji ve velikosti 200x38.




Plovák ryba je určen k výuce základu techniky plavání a splývání. Používá se u dětí od 6 měsíců, které ho mají kolem těla a předchází pásku a kroužkům. Je možné ho také dát kolem krku při plavání na zádech a dokonce se také používá při terapeutickém plavání s postiženými dětmi.


NEGATIVA KLASICKÝCH PLAVECKÝCH POMŮCEK


Rukávky
    • Rukávky mohou zhoršit prokrvování paží
    • Znemožněno připažení
Kruh
    • U kruhu hrozí vysmeknutí se z něj
    • Dítě je ve vertikální poloze
    • Je nadnášeno moc vysoko - až u lopatek


A teď si trochu zkritizujeme "moderní" nevhodné výstřelky :

Babyring

- Voda sice tělíčko nadnáší ale stále je to nadměrná nevhodná zátěž pro dětskou páteř a neni fyzioterapeuty vůbec doporučován.

- To, že je na oficiálních stránkách babyringu doporučován vedoucí rehabilitačního centra zabývajícím se léčbou pohybových, neurologických a gynekologických onemocnění u dětí a dorostu mi trochu zavání, protože jsem se za ty roky ještě nikdy nesetkala s nikým, kdo by ho opravdu doporučoval.

- Spousta miminek pak končí na vojtovce, z důvodu přetížení svalů v oblasti krku a hrozí i zhoršení motoriky.

- Bohužel na co je poptávka, na to je i nabídka a dokud to lidi budou neinformovaně kupovat, tak se bude prodávat.

Já ho z vlastní nevědomosti a neinformovanosti u Klaudinky bohužel měla ale byla v něm naštěstí jen párkrát, od půl roku jsme začaly chodit na kurz plavání, ve kterém stále pokračujeme a který si nemůžeme vynachválit. A pak jsem začala narážet na kritiku a od té doby si radši vždycky předem zjistím ověřené informace, než něco pořídím.

Kruh se sedátkem (otvory na nožičky)

- U tohoto kruhu pozor! Jedná se o pasivní posazování nesedících dětí a i když dítě už sedí, tak je to stále nevhodná vertikální poloha.

- Je to velká a nepřirozená zátěž na páteř i kyčle, kdy dítě visí dolu za rozkrok a může dojít k poškození kyčlí (dysplazie, vymknutí) - bohužel je to stejné jako u klokanek či hopsadel

- Utlačují se v něm nervy čímž se dráždí nervová soustava

- Navíc je tam dítě zapadlé a pořádně si vodu neužije krom toho, že má smočené nohy


HLAVNÍ JE DŮVĚRA!

Nezapomínejte prosím na to, co ve vodě řeknete svým dětem a jestli se toho budete opravdu držet, nebo svá slova porušíte. Důvěra je velmi důležitá a ani ve vodě by se neměla pokoušet.

Neříkejte dítěti aby se nebálo, že ho nepotopíte a pak uděláte opak a stáhnete ho pod vodu. Nebo neboj nepustím tě a najednou ho pustíte. Zkuste se nad svými slovy nejdřív zamyslet a kouknout se na to z pohledu toho dítěte. Riskujete tím ztrátu důvěry a dítě se může začít bát, protože Vám nebude moct věřit.

Nesnažte se dítě jakkoliv oklamat, buďte jeho kotvou a jistotou.

Opravdu pozor na špatné plavecké návyky, které se později horkotěžko odbourávají. Dbejte na správnou techniku a hlavně správné informace. Radši si zaplaťte kurz plavání, než abyste něco podcenili.

A na závěr KDO CHCE, HLEDÁ ZPŮSOBY - KDO NECHCE, HLEDÁ DŮVODY.

Informace uvedené v tomto článku jsem konzultovala s Kateřinou Filipovicsovou - která vede plaveckou školu Klubu delfínků v Sokolově.

Tyto pomůcky můžete pořídit například na eshopu www.matuska-dena.cz

1 komentář:

  1. Na dovolené v Rakousku jsem viděla u dětí toto: https://www.delphinswimdiscs.com/, dá se to skládat podle toho, jak je dítě zdatné v plavání.

    OdpovědětVymazat